ANTARABANGSA

Program Antarabangsa

πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡¨πŸ‡ΉπŸ‡­πŸ‡ΈπŸ‡¬πŸ‡°πŸ‡­πŸ‡»πŸ‡³πŸ‡΅πŸ‡­πŸ‡§πŸ‡³πŸ‡±πŸ‡¦πŸ‡²πŸ‡²πŸ‡¦πŸ‡Ί

With support from The Australian National University and The University of Western Australia, the Forum promises to be an inspiring and action-packed opportunity for any young leader with an interest in ASEAN-Australia affairs.

Apply now at: https://aasyp.org/

Seksyen Hal Ehwal Awam, Kedutaan A.S. Kuala Lumpur dari Jabatan Negara A.S. dengan sukacitanya mengumumkan bahawa pembiayaan tersedia melalui Program Bantuan Geran Diplomasi Awam. Notis tahunan peluang pendanaan menggariskan keutamaan pendanaan dan bidang kepentingan, serta prosedur untuk mengemukakan permintaan pembiayaan. Mana-mana organisasi yang berminat untuk memohon pembiayaan harus mematuhi semua arahan di bawah.

Tujuan Geran Kecil:
Kedutaan mempunyai kepentingan khusus dalam projek-projek yang mempunyai hubungan yang kuat ke Amerika Syarikat dan mempromosikan pengajaran Bahasa Inggeris, manfaat kurang disawat penduduk, mempromosikan keusahawanan, dan menggalakkan pertukaran idea antara Amerika Syarikat dan MalaysiaΒ  tetapi tidak terhad kepada bidang berikut:

  • Pendidikan dan Bahasa Inggeris
  • Memperkasa wanita dan remaja
  • Teknologi dan inovasi
  • Mengukuhkan kemakmuran ekonomi
  • Literasi media dan kebebasan media
  • Penglibatan sivik
  • Program antara agama
  • Membanteras ekstremisme

Kedutaan hanya akan mempertimbangkan geran yang mempunyai komponen atau aspek Amerika yang penting dalam usul mereka. Untuk mklumat lanjut, layari https://my.usembassy.gov

Sertai program-program antarabangsa di bawah KBS Malaysia.

Untuk maklumat lajut sila layari : http://eyxchange.kbs.gov.my

Untuk memupuk rangkaian dalam hubungan serantau dan mengukuhkan kemahiran kepimpinan dalam diri kalangan belia ASEAN, Kerajaan Amerika Syarikat dengan sukacitanya menjemput belia Malaysia yang berusia antara 18-35 untuk mendaftar sebagai ahli dan menjadi sebahagian daripada Young Southeast Asian Leaders Initiative (YSEALI).

Untuk mendaftar dan melihat butiran lanjut, sila layari laman web YSEALI di: https://asean.usmission.gov

Australia-ASEAN Counsil menyokong dan menyediakan beberapa program untuk meningkatkan rangkaian perhubungan dan komunikasi sesama negara dan menggalakkan kerjasama antara Australia dan negara-negara Asia Tenggara.

Untuk mengetahui maklumat lanjut mengenai program-program yang ditawarkan, sila layari: https://dfat.gov.au

Kedutaan Jepun dengan berbesar hati menerima pelajar Malaysia yang ingin melanjutkan pelajaran ke Jepun dan bagi mereka yang ingin mendaftarkan diri bagi program pertukaran pelajar di sana. Kedutaan Jepun juga ada melantik seorang kaunselor pendidikan berpengalaman yang lulus dari universiti Jepun untuk memberi bimbingan yang kompeten.

Untuk maklumat lanjut, sila layari: https://www.my.emb-japan.go.jp

AFS adalah satu komuniti masyarakat global yang menyeluruh: pelajar, keluarga dan sukarelawan yang bertekad untuk membina jambatan antara budaya.

Program Antara Budaya AFS adalah satu organisasi antarabangsa, sukarela, bukan kerajaan yang menyediakan peluang pembelajaran antara budaya untuk membantu seseorang itu mengembangkan pengetahuan, kemahiran dan pemahaman yang diperlukan untuk mewujudkan dunia yang lebih adil dan damai.

Mari menjadi sebahagian daripada #AFSeffect, Untuk maklumat lanjut, layari https://www.afsmas.org/

Pusat Belia Antarabangsa (IYC) ditubuhkan pada 1985 dengan sokongan daripada Kerajaan Malaysia. IYC berfungsi sebagai institusi pembangunan belia dan pusat penempatan pejabat bagi NGO belia.

Idea penubuhan IYC telah tercetus pada tahun 1976. Walaubagaimanapun, idea tersebut disedari 12 tahun kemudian. Mendiang Mr. Kampo Harada (later Tan Sri Dato’) penulis kaligrafi terkenal dan juga merupakan pengasas dan Presiden Yayasan Pendidikan Kaligrafi Jepun di Fukuoka Jepun telah menyumbangkan 1 Billion Yen kepada Kerajaan Malaysia.

Untuk maklumat lanjut mengenai IYC, layari http://www.iyckul.org.my

Close

Borang Cadangan

Ingin kongsikan lagi peluang lain yang ada di luar sana kepada anak muda Sabah? Sertakan cadangan anda dengan mengisi Borang Cadangan untuk dimuatkan ke dalam laman web ini.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.